Kesäkuun alussa alkaa uusi elämäni humanistiyrittäjänä. Itse asiassa olen ollut yrittäjä aiemminkin, vuosina 2011–2014, joten nyt on vuorossa saman toiminimen versio 2.0. Edellisellä yrittäjäkaudella palveluitani olivat ennen kaikkea kustannustoimittajan työt, muun muassa tekstien editointi ja arviointi, nyt mukana ovat myös tekstitaitoihin liittyvät koulutukset ja kirjoittamisen valmennukset. Rinnalla kulkevat myös tutkimusprojektit ja muut omat kirjoitustyöt.
Tämän blogin aiheita ovat kirjoittaminen ja lukeminen monine muotoineen, siis kaikki se hieno, mitä saadaan aikaan kirjaimista. Käsittelen tulevissa teksteissä myös liikkumista akateemisen maailman ja yritysmaailman välillä. Oli suuri muutos ryhtyä väitöskirjatutkijaksi vuonna 2016, kun taustalla oli parikymmentä vuotta työhistoriaa kirja-alalla. Nyt olen tehnyt tutkimustyötä seitsemän vuotta, joten yrittäjäksi ryhtyminen on jälleen uusi suuri hyppy.
Seesteinen Sensei
Kuten arvata saattaa, tällainen urallinen nivelvaihe voi kaikessa innostavuudessaan olla myös melko stressaava. Silloin voi olla vaikea rentoutua edes sen verran, että uppoutuisi iltaisin johonkin hyvään kirjaan. Ilokseni olen löytänyt juuri tähän hetkeen täydellisen kirjan, joka vie mukanaan kiehtovaan maailmaan ja auttaa irtautumaan to do -listan miettimisestä. Minna Eväsojan Sensei – oppilaana Kiotossa (Gummerus 2023) on rytmiltään rauhoittava ja samalla uteliaisuutta herättävä ja älyllisesti inspiroiva. Se kertoo paitsi Eväsojan arvoituksellisesta ja viisaasta opettajasta, myös japanilaisten taidemuotojen ja perinteiden merkityksistä. Olen kuunnellut teosta välillä myös kirjailijan itsensä rauhallisesti lukemana äänikirjana (ihan hieman nopeutettuna). Kerrankin voi luottaa siihen, että japanilaiset nimet ja sanat äännetään oikein.
Tämän kirjan kohdalla äänen ja tekstin yhdistelmä toimii senkin vuoksi hyvin, että kirjan kertoja kuvaa tarkasti muutamia taideteoksia, jotka ovat mukana kuvaliitteessä. Näin on mahdollista katsoa teoskuvaa ja kuunnella siitä samalla selostusta, kuin viisasta Senseitä kuunnellen.
Tällä blogilla on muuten Instagramissa sisarustili, jolla on sama nimi @kirjaimista. Tervetuloa seuraamaan myös sitä!
Kesäisin terveisin
Ilona
P.S. Jos olet kiinnostunut äänikirjojen kuunteluun liittyvistä käyttö- ja suhtautumistavoista, käy kurkkaamassa Kulttuurintutkimus-lehdessä julkaistua artikkelia Äänikirjojen kuuntelu osana lukemisen kulttuuria (Lindh, I. & Hiidenmaa, P. 2023).